girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Opgepast voor virus dat zich verspreidt via WhatsApp

WhatsApp-gebruikers, opgelet. Volgens Eset doet een virus de ronde via een malafide link. Wie erop klikt, komt op een nagemaakte Google Play-pagina terecht die je uitnodigt om de "officiële app" van Huawei te downloaden. Het gaat om een malafide app die, eens geïnstalleerd, de accountgegevens van de smartphone-eigenaar probeert te onderscheppen.

Biedt een beveiligingsapp in dit geval soelaas? Maarten De Backer, expert bij Test Aankoop legt uit. 

Een beveiligingsapp is nuttig, maar…

"Het is weinig waarschijnlijk dat zo’n app de link in je WhatsApp als onveilig zal bestempelen. Maar zo’n app kan jou wel eventueel helpen als je een malafide app zou willen downloaden", aldus Maarten De Backer.

"Virussen op mobiele besturingssystemen verspreiden zich namelijk doorgaans via "apk-bestanden" – pakketjes die alle informatie bevatten om apps bestemd voor het Android-platform te kunnen installeren. Mobiele anti-malwareapps zijn net gericht op het scannen van dergelijke bestanden op kwaadaardige code. Vinden ze iets verdacht, dan blokkeren ze de download. Let wel: niet alle beveiligingsapps zijn even goed."

Negeer ingebouwde beveiliging niet

Veel belangrijker dan te vertrouwen op een beveiligingsapp is te voorkomen dat kwaadaardige apk-bestanden schade kunnen aanrichten.

"Sinds enkele jaren helpt Android je daarbij: standaard is het besturingssysteem zo ingesteld dat je geen apk’s van buiten de Play Store kunt downloaden. Laat die ingebouwde beveiliging dus actief. Dan zal je het WhatsApp-virus niet kunnen downloaden. Weet dat ook je mobiele browser doorgaans ook een functie heeft ingebouwd om het downloaden van kwaadaardige bestanden tegen te houden."

Neem je voorzorgen

Vergeet daarnaast een aantal andere basisregels niet uit het oog:

  • Klik niet zomaar op links in berichten of op websites, vooral als de oorsprong onbekend is.
  • Houd je besturingssysteem en apps up-to-date.
  • Controleer apps vóór installatie, zeker als deze weinig bekend zijn: hoeveel keer werd de app al gedownload, is er voldoende informatie online terug te vinden … Let ook op taalgebruik, spelfouten, vreemde logo’s om valse kopieën te ontmaskeren. Een app die te veel of onnodige machtigingen vraagt, kan verdacht zijn.
  • "Jailbreak" of "root" je smartphone niet: wanneer je de veiligheidsbeperkingen van het besturingssysteem verwijdert, kunnen hackers volledige toegang krijgen tot het besturingssysteem en de hieraan gekoppelde functies.

Denk ook aan je computer

Staat er op je computer al een goed antivirusprogramma geïnstalleerd? Test Aankoop kan je de beste antivirus voor jouw noden helpen te vinden.