girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Kijk uit voor fraude met cryptomunten

Biedt een online platform aan om te beleggen in cryptomunten of vraagt een webshop om met cryptomunten te betalen? Kijk uit. De FOD Economie waarschuwt voor oplichters.

Cryptomunten zijn virtuele munten (bv. bitcoins) zonder wettelijke betaalkracht die online worden aangeboden. Helaas ook door oplichters. Via platformen bieden ze bijvoorbeeld beleggingen in cryptomunten aan in ruil voor een zeer hoog rendement. Maar wanneer je je winst wilt laten uitbetalen, blijft het stil aan de andere kant. Slachtoffers kunnen hun geïnvesteerde geld en winst niet recupereren.

Bij de FOD Economie en FSMA werd in 2018 al bijna 2,2 miljoen euro aan verloren bedragen gerapporteerd door minstens 118 slachtoffers. Vermoed wordt dat het om veel meer slachtoffers gaat, slechts 4 % van de fraude wordt namelijk gemeld…

Hoe trap ik niet in de val?

Volg deze tips om oplichters te slim af te zijn:

  1. Controleer je tegenpartij. Zoek onder meer of de website gekend staat voor fraude op temooiomwaartezijn.be.
  2. Deel nooit persoonlijke gegevens. Geef geen kopie van je identiteitskaart, foto of bewijs van domicilie.
  3. Eis duidelijke en verstaanbare informatie, en ga niet te snel op een aanbod in.
  4. Kijk uit voor beloftes van buitensporige winst. Lijkt een rendement te mooi om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

Meld fraude

Ben je het slachtoffer geworden van fraude, dien dan klacht in bij de lokale politie en meld het via het Meldpunt van de FOD Economie.