girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Nieuwe cyberaanval wijst alweer op belang van updates

Opnieuw heeft een grootscheepse ransomware-aanval wereldwijd slachtoffers gemaakt. De aanval begon in Oekraïne, waar onder meer banken, ziekenhuizen en overheidsdiensten werden getroffen. Ook in België vielen er slachtoffers, waaronder rederij Maersk, voedingsbedrijf Mondelez en medicijnenproducent MSD.

Het zogenaamde NotPetya gijzelvirus blokkeert computers en vraagt vervolgens 300 dollar losgeld om die blokkering op te heffen. In tegenstelling tot andere vormen van ransomware wordt meteen de harde schijf geblokkeerd in plaats van de bestanden één voor één te encrypteren.

Opnieuw misbruik van veiligheidslek in Windows

Net als de WannaCry-aanval vorige maand, misbruikt NotPetya een veiligheidslek in verouderde versies van Windows. Na WannaCry werd hiervoor een update vrijgegeven die het lek dichtte.

Dat er opnieuw slachtoffers vallen, wijst erop dat veel gebruikers en bedrijven de aanbeveling tot updaten in de wind hebben geslagen. Een raad die ze dus beter wel hadden opgevolgd.

Zo bescherm je je computer en gegevens

Om zelf niet ten prooi ten vallen aan ransomware volg je best deze tips:

  • Open nooit zomaar een bijlage of link in een e-mail. Valse e-mails die ransomware verspreiden kunnen erg overtuigend zijn.
  • Installeer alle veiligheidsupdates om je toestellen te beveiligen.
  • Maak regelmatig back-ups van al je gegevens. Bewaar minstens één kopie op een fysieke drager die niet met het internet is verbonden. Zo blijven je gegevens zelfs bij een aanval onaangeroerd.

Wat als het te laat is?

Ben je slachtoffer geworden? Betaal zeker niet! Doe aangifte bij de politie en surf naar NoMoreRansom.org. Misschien vind je er decryptiesleutels om je bestanden weer te ontgrendelen.