Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies om jou diensten en aanbiedingen te kunnen voorstellen aangepast aan je interesses.

Meer weten en je cookies instellen

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

nl

NoMoreRansom.org helpt je om ransomware te snel af te zijn

De site www.nomoreransom.org is een initiatief van de Nederlandse politie in samenwerking met Kaspersky, Europol en Intel. Ondertussen zijn ook andere landen partner geworden, waaronder België in april 2017.

Het project heeft al meer dan 10 000 slachtoffers van "gijzelsoftware" geholpen, een soort kwaadaardige software die volop in opmars is. Hij blokkeert de toegang tot je gegevens en geeft je een decoderingssleutel in ruil voor ‘losgeld’ (meestal enkele honderden euro’s).

Volgens de uitgever van antivirusprogramma's Kaspersky neemt het aantal ransomwaregevallen in België onrustwekkend toe: tussen 2015 en 2016 is dit type aanval vermenigvuldigd met 22, van 275 naar 6 261 gevallen.

Naast decoderingssleutels om gegijzelde bestanden weer vrij te krijgen, geeft NoMoreRansom ook preventieve tips. Ook voor dit soort malware geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen.