girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Jonge internetgebruikers beschermen zich onvoldoende online

Slechts 1 op de 3 Belgen voelt zich veilig online. Opvallend: de 18-34-jarigen, de “digital natives” zeg maar, voelen zich onveiliger dan 65-plussers. Tegelijkertijd doet die jongere generatie onvoldoende om zich online te beschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van netwerkbeveiliger SpotIT die 1034 landgenoten bevroeg. Deze resultaten versterken ons in onze missie om de Belgische internetgebruiker veilig online te helpen gaan.

Onbekend is onbemind
In de onlinebevraging gaf 29% van de 18- tot 34-jarigen aan zich helemaal niet veilig te voelen op het internet. Bij de 65-plussers lag dit percentage met 24% iets lager.

Gepeild naar hun kennis over cybercriminaliteit scoort de jongere generatie niet beter dan de 65-plussers. De meerderheid van de 18-34-jarigen weet niet hoe ze een nepwebsite kunnen herkennen, een groot deel heeft zelfs nog nooit van phishing of ransomware gehoord. Bovendien kan 7 op de 10 niet bepalen of een wifinetwerk veilig is, maar dat weerhoudt 3 op de 10 er niet van om buitenhuis gratis onbeveiligde hotspots te gebruiken.

Slechte gewoonten
Dat gebrek aan kennis uit zich ook in slechte beveiligingsgewoonten. 70% van de jonge bevraagden geeft aan zich onvoldoende tot slecht te beveiligen op het internet. Zo zou amper 22% een wachtwoordmanager gebruiken en slechts 33% tweestapsverificatie toepassen. Amper de helft heeft naar eigen zeggen een adblocker geïnstalleerd, bijna 70% een virusscanner.

Dreiging is reëel
Nochtans is de kans dat je vroeg of laat het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit verre van onbestaande. 62% van de ondervraagde Belgen gaf aan het afgelopen jaar een mailtje of telefoontje te hebben gekregen van internetoplichters die een gebruikersnaam, wachtwoord of kredietkaartnummer wilden ontfutselen. 18% werd daadwerkelijk het slachtoffer van een virus of malware.

Blijf niet bij de pakken zitten
Een veilige internetbeleving begint eerst en vooral bij jezelf. Neem dus je voorzorgen om cybercriminelen te slim af te zijn. Enkele vuistregels:

  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen.
  • Activeer tweestapsverificatie om te verhinderen dat oplichters toegang kunnen krijgen tot je accounts.
  • Klik nooit zomaar op bijlagen of links in e-mails of berichten.
  • Bescherm je computer met antivirussoftware.
  • Houd al je toestellen up-to-date.
  • Vermijd openbare wifi voor gevoelige transacties, zoals betalingen.

Wil je weten op welke vlakken je jezelf nog beter kunt beschermen? Doe de test en klik door naar onze tips.