girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Zo bescherm je jezelf tegen het beveiligingslek dat wifinetwerken bedreigt

Er werd een ernstig lek ontdekt in het beveiligingsprotocol WPA2, de standaard versleutelingstool voor elk modern wifinetwerk, inclusief je thuisnetwerk. Maar geen paniek: je kan enkel worden aangevallen als de hacker zich fysiek binnen het bereik van je netwerk bevindt, wat het risico sterk beperkt. Bovendien moeten je apparaten kwetsbaar zijn voor het lek.

Verschillende fabrikanten hebben ondertussen de nodige updates gepubliceerd, anderen zullen dit weldra doen. In tussentijd geven we enkele praktische tips om je te wapenen.

Hoe kan je jezelf beschermen?

  • Installeer updates: Voor de veiligheid moeten je toestellen steeds de laatste update krijgen. Specifieke updates voor het lek in WPA2 zullen binnenkort worden uitgerold: let op eventuele meldingen op je toestellen.
  • Maak verbinding via kabel: Keer terug naar de goede oude methode. Door verbinding te maken via een ethernetkabel kan je aan het lek ontsnappen.
  • Gebruik geen publieke wifi: Dit is sowieso geen goed idee. Idealiter schakel je wifi op je toestel volledig uit wanneer je op verplaatsing bent.
  • Surf op beveiligde webpagina's: Op belangrijke momenten, zoals wanneer je online gaat betalen, moet je erop letten dat het adres van de webpagina begint met HTTPS en wordt voorafgegaan door een klein groen hangslot in de adresbalk van je browser.
  • Schakel niet over op WPA1 of WEP: Die andere wifi-beveiligingsprotocollen zijn niet beter beveiligd en zelfs verouderd. Het is ook niet nodig om het wachtwoord van je netwerk aan te passen.