girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

World Backup Day: bescherm je bestanden

Zaterdag, 31 maart, vindt de jaarlijkse World Backup Day plaats. Wat zou jij voor altijd kwijt zijn, als er vandaag iets misgaat met een van je toestellen?

Wist je dat één persoon op drie nooit een back-up maakt? En dat volgens een enquête van ontwikkelaar Acronis 36% van de internetgebruikers zelf of in hun familie al te maken kregen met het verlies van bestanden?

Het risico is dan ook behoorlijk groot. We hebben allemaal steeds meer (en vaak mobiele) toestellen waarop veel onvervangbare gegevens staan, zoals je vakantiefoto’s of foto’s van je kinderen. Of het nu is door toedoen van een defect, malware of je eigen onhandigheid, een ongeluk is snel gebeurd en de gevolgen zijn permanent.

Gouden tips

Maak van deze 31 maart dan ook de dag waarop je je bestanden veilig stelt. We geven je graag nog enkele gouden tips mee voor een goede back-up:

 • 3-2-1 
  Leg niet al je eieren in één mand. Zorg steeds dat je drie kopieën hebt van je bestanden waarvan je er twee thuis bewaart: één op het toestel zelf (je computer, je smartphone, je tablet …), één op een externe harde schijf, en één kopie die je op een andere plek bewaart op een tweede externe harde schijf of in de cloud.
   
 • Vergeet je smartphone en tablet niet
  Doordat je ze vaak bij je hebt, lopen je mobiele toestellen (smartphone en tablet, maar denk ook aan camera’s, USB-sticks enz.) een bijzonder groot risico om te sneuvelen of te worden gestolen. Bovendien bevat je toestel foto’s en filmpjes die vaak nog het meest onvervangbaar zijn. Een automatische back-up naar de cloud is goed, maar kopieer de inhoud ook regelmatig naar je computer, waarvan je automatisch back-ups maakt.
   
 • Creëer orde
  Bewaar je bestanden op een gestructureerde manier op je computer en zorg ervoor dat je het overzicht bewaart van waar al je belangrijke bestanden zich precies bevinden. Op die manier ben je zeker dat je bij het back-uppen niets over het hoofd ziet.
   
 • Automatiseer
  Niets zo triest als goede voornemens die al na enkele weken worden opgegeven. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen om je back-ups automatisch te laten verlopen. Dat kan je met de functie bestandsgeschiedenis in Windows 10, een back-upprogramma of een automatische back-up naar de cloud.