Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies om jou diensten en aanbiedingen te kunnen voorstellen aangepast aan je interesses.

Meer weten en je cookies instellen

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

nl

Niet elke USB-stick is betrouwbaar

USB-sticks worden vaak gebruikt om infecties over te brengen op je computer. Iemand met slechte bedoelingen kan zo gemakkelijk een virus installeren. Je antivirussoftware zal dit niet noodzakelijk tijdig detecteren: het virus kan zich onmiddellijk verspreiden nadat je de stick in de USB-poort hebt gestoken.

Pas dus op voor USB-sticks die je zomaar op straat vindt of gratis krijgt. Ga ervan uit dat hij niet te vertrouwen is en dat dit zelfs voor experts moeilijk te achterhalen is. Er zijn veel risico’s: spionage op afstand, overname van controle, ransomware, of zelfs totale vernietiging van het apparaat (zogenaamde USB killers leveren een zeer hoge spanning die de elektronische circuits van een computer kan vernietigen).

Het is ook aan te raden om een aparte USB-stick te gebruiken voor persoonlijke bestanden en voor bestanden van het werk. Zo voorkom je dat de ene computeromgeving de andere besmet.

Volg deze tips om je zoveel mogelijk te beschermen:

  • Leen je USB-stick niet uit aan eender wie
  • Verbind hem niet met eender welk apparaat
  • Sluit een gratis gekregen of gevonden USB-stick niet aan
  • Schakel de “autoplay”-functie uit in Windows 10: Instellingen > Apparaten > Automatisch afspelen > Uit
  • Houd zoals altijd je besturingssysteem en antivirus up-to-date