girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Laat je kind geen geldezel worden!

Een op de tien jongeren is bereid om een “geldezel” te worden, dat wil zeggen dat ze gerust hun bankkaart of rekeningnummer willen uitlenen in ruil voor een vergoeding. Zo blijkt uit onderzoek van Febelfin. 5% van de jongeren verklaart persoonlijk benaderd te zijn door een oplichter, bij 9% ging het om iemand die ze kenden. Bijna een kwart (23%) van de benaderde jongeren heeft het voorstel aanvaard.

Hoe werkt deze vorm van oplichterij?

Criminelen benaderen jongeren onder meer online, via Instagram of WhatsApp, met de vraag om zijn bankrekening, -kaart en pincode uit te lenen in ruil voor een vergoeding. Uiteindelijk gebruiken ze die om (bv. via phishing) gestolen geld door te sluizen of om geld af te halen. Wie meewerkt aan deze illegale praktijk riskeert vervolging. Als de betrokkene minderjarig is, kunnen zijn ouders hiervoor aansprakelijk gesteld worden.

De gevolgen zijn niet min: betrokken jongeren riskeren het gestolen geld te moeten terugbetalen aan de slachtoffers, boetes of zelfs een bankverbod. Bovendien wordt de aan de jongere beloofde financiële compensatie over het algemeen niet betaald. Het gebeurt vaak dat geldezels met een geplunderde rekening achterblijven en worden bedreigd met fysieke agressie.

Campagne op Instagram

Om dit zorgwekkende fenomeen aan te pakken start de federatie voor het tweede jaar op rij een informatiecampagne voor jongeren. Ze schakelt daarbij de hulp in van bekende Instagram-influencers als Chakir Benjilil, Sarah Bossuwé, Jael Ost enzovoort.

Wil je meer weten over malafide praktijken die zich op jongeren richten? Klik snel door naar onze tips om je kinderen te beschermen tegen de online gevaren.