Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies om jou diensten en aanbiedingen te kunnen voorstellen aangepast aan je interesses.

Meer weten en je cookies instellen

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

nl

Laat je camera niet hacken: verander het standaardwachtwoord

Wil je niet bespied worden via je beveiligingscamera, dan verander je maar beter het standaardwachtwoord. Hackers kunnen immers gemakkelijk vanop afstand inloggen en meekijken. En zelfs de beelden online gooien. Tientallen Belgische gezinnen en bedrijven zijn hiervan het slachtoffer geworden: de beelden van hun beveiligingscamera of webcam zijn gewoon live te volgen op een Russische website. Een vette kluif voor mensen met slechte bedoelingen en een inbreuk op de privacy van de slachtoffers.

200 000 kwetsbare camera's

Volgens een onderzoeker van beveiligingsbedrijf Bitdefender zijn meer dan 200 000 IP-camera’s en slimme deurbellen kwetsbaar omdat ze beveiligd zijn met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord. Het gaat dan om eenvoudige combinaties als “user- user”, of “guest - guest”.

Beter voorkomen...

Elk apparaat dat met je thuisnetwerk is verbonden kan een toegangspunt vormen voor hackers. Beveilig je camera, router en andere verbonden apparaten door hun standaardwachtwoord te veranderen in een sterk wachtwoord én de nodige updates te installeren.