girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Fraudeurs lokken jongeren in de val via sociale media

Fraudeurs hebben een nieuwe manier gevonden om jongeren te rekruteren, waarschuwt Febelfin. Ze contacteren hun slachtoffers via populaire sociale media zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat met de belofte om snel geld te verdienen. Het “enige” wat de jongere hiervoor moet doen is zijn bankkaart uitlenen.

Om die bankkaart te verkrijgen regelen ze een ontmoeting op een makkelijk bereikbare plaats (bv. in een station). De jongere moet dan zijn pincode en bankkaart overhandigen zodat de fraudeur enkele “legale” transacties kan doen. In realiteit wordt zijn kaart echter gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Het is mogelijk dat de fraudeur de druk nog opvoert en, als het moet met fysiek geweld, naar extra bankkaarten vraagt. Weet dat de jongere die zijn bankkaart hiervoor uitleent een strafbaar feit pleegt en dus vervolging riskeert.

Kan ik voorkomen dat mijn zoon of dochter in de val trapt?

Sensibilisering is belangrijk. Breng je zoon of dochter op de hoogte over dergelijke praktijken en maak duidelijk dat je nooit je bankkaart, rekening of bancaire codes mag doorgeven aan derden.

Kom jij of je kind in aanraking met accounts op sociale media die beloven om snel en gemakkelijk geld te verdienen, meld ze dan via https://meldpunt.belgie.be.

En als het te laat is?

Heeft je kind zijn bankkaart uitgeleend, laat die dan zo snel mogelijk blokkeren via Card Stop (070 344 344), contacteer je bank en dien klacht in bij de politie.