girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Ernstig lek in processoren: update je toestellen

Begin 2018 kwam aan het licht dat de processoren van bijna alle pc's en smartphones bedreigd worden door een ernstige beveiligingsfout die de gegevens en privacy van miljoenen gebruikers in gevaar brengt.

De kwetsbaarheid komt voor in bijna alle high-performance processoren van Intel, AMD en ARM, evenals de besturingssystemen (zoals Windows, Linux, Android, en Mac OS) en de randapparatuur die gebruikmaken van deze microprocessoren.

Wat zijn de risico‘s?

Er zijn twee veiligheidsproblemen: Meltdown en Spectre. De eerste komt alleen voor in Intel-processoren, de tweede in alle Intel-, AMD- en ARM-processoren.

Deze bugs openen een deur voor hackers om gevoelige gegevens (bankgegevens, wachtwoorden, gebruikersnamen,...) op te halen die opgeslagen zijn in het hart van de processoren. Hierdoor komt je privacy in gevaar.

Ben ik getroffen?

Het antwoord is waarschijnlijk ja! Het lijstje van de betrokken processoren, besturingssystemen en apparaten is erg lang. De volledige lijst vind je op deze website (klik onderaan telkens op “Next page” om naar de volgende categorie te gaan).

Is er een oplossing?

In afwachting van een definitieve oplossing van de chipfabrikanten, worden patches (veiligheidsupdates) uitgerold die het risico moeten beperken.

Wat kan ik doen?

Het enige dat je kunt doen is het risico verminderen door je software bij te werken met de voorgestelde patch. Microsoft, Apple en Google werken al aan mogelijke alternatieven.

Houd verder je antivirus, browser en alle andere software up-to-date en let op wanneer je iets downloadt van het internet.