Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies om jou diensten en aanbiedingen te kunnen voorstellen aangepast aan je interesses.

Meer weten en je cookies instellen

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

nl

Enorm datalek treft miljoenen accounts: check of je slachtoffer bent

Miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden liggen sinds midden december 2018 online te grabbel. Dat ontdekte cybersecurity-onderzoeker Troy Hunt. Het datalek krijgt de naam Collection #1 en is volgens hem het grootste datalek ooit.

Is mijn account getroffen?

Wil je weten of je gegevens betrokken zijn, surf dan naar Have I Been Pwned en geef je e-mailadres(sen) in. Verschijnt een van je accounts in het rood en staat er “Collection #1” bij, dan is het betrokken bij het recentste lek. Verander onmiddellijk je wachtwoord(en) voor elk getroffen account! Doe dit ook voor elk ander account dat rood kleurt ten gevolge van een eerder gevonden lek.

Gebruik verschillende wachtwoorden

De raad blijft: gebruik voor elk account een ander wachtwoord! Krijgt een hacker één wachtwoord te pakken, dan heeft hij tenminste geen toegang tot je andere accounts. Overweeg een wachtwoordmanager (bv. de gratis versie van LastPass) om je hierbij te helpen.