girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

TikTok maakt accounts van jongere gebruikers meer privé

TikTok – met 850 miljoen nieuwe downloads in 2020 wereldwijd de meest gebruikte app  –verscherpt de standaard privacy-instellingen voor haar gebruikers tussen 13 en 15 jaar. Niet langer iedereen, maar enkel hun toegevoegde vrienden zullen voortaan hun video’s kunnen zien. Accounts van jonge gebruikers zullen ook niet in de suggesties van anderen verschijnen.

Ook op het vlak van interactie wijzigen er een aantal zaken. Zet een min 16-jarige zijn account op “openbaar”, dan kunnen enkel vrienden reageren op zijn video’s. De jongere kan reacties ook volledig uitzetten.

Daarnaast zijn de interactieve en populaire functies Duet en Stitch – waarmee je met eigen filmpjes kan reageren op filmpjes van anderen – niet meer beschikbaar voor gebruikers onder de 16. Voor TikTok-gebruikers van 16 en 17 jaar staan die functies vanaf nu standaard ingesteld op “Vrienden”.

Niet de eerste beperkingen

Eerder voerde TikTok al maatregelen door om de veiligheid van minderjarigen te verbeteren, zoals het beperken van directe chatberichten en livestreams voor gebruikers onder de 16.

Ook werden vorig jaar opties voor ouderlijk toezicht toegevoegd waarmee ouders onder meer een limiet voor schermtijd kunnen instellen en ongepaste inhoud kunnen blokkeren.

Geen verrassing

Al die aanpassingen komen niet uit de lucht gevallen. Ze vormen een aanzienlijke ommekeer ten opzichte van de manier waarop TikTok’s voorganger, Musical.ly, omging met de accounts van kinderen. In 2019 legde de Amerikaanse toezichthouder FTC een boete van 5,7 miljoen dollar op voor het schenden van de privacy van kinderen onder de 13 jaar.

Daarna voerde de app al beperkingen door voor jonge kinderen. Zo kunnen gebruikers onder de 16 bepaalde video’s niet zien en geen filmpjes uploaden.

Wel nog een minpunt: officieel is TikTok pas toegestaan vanaf 13 jaar, maar de app controleert niet echt of de leeftijd die gebruikers zelf invullen wel degelijk klopt.

Samen cyberveilig

Samen kunnen we werk maken van een veiliger internet voor jongeren. Ontdek er hier meer over.