girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

CyberSquad helpt jongeren elkaar te beschermen op het internet

Als jongeren online op problemen stuiten, zullen ze meestal andere jongeren in vertrouwen nemen. Met dit in gedachten lanceert Child Focus, samen met Molengeek, Google en Test Aankoop, vandaag een gloednieuw platform genaamd CyberSquad. Een ontmoetingsplek waar jongeren elkaar kunnen helpen en samen het antwoord kunnen vinden op hun problemen.

Daarnaast vind je vanaf nu ook een nieuw luik op deze website dat volledig gewijd is aan ouders en (jong)volwassenen.

Helft jongeren ervaart problemen online

Jongeren hunkeren naar digitaal sociaal contact. Maar hierbij kunnen ze op allerlei moeilijkheden stuiten, waaronder beledigingen, intimidatie en bedreigingen in verschillende vormen.

Volgens de recente studie "#Generation2020" van Media Animation ondervond meer dan de helft van de jongeren al online problemen in de vorm van vervelende of kwetsende boodschappen. Iets minder dan een derde werd ook al online bedreigd. In 61 % van de gevallen ontving de jongere dit soort berichten van iemand die hij goed kent. Opvallend: 20 % van de jongeren die in hun online leven met problemen wordt geconfronteerd, vraagt niemand om advies of hulp. En wie er wel over praat, doet dat in de eerste plaats met vrienden. 

Solidair en welwillend

Vertrekkend van deze vaststelling wil CyberSquad kwetsbare jongeren helpen die er alleen voor staan. Het doel: een ontmoetingsplek vormen waar jongeren elkaar kunnen ondersteunen.

CyberSquad is een interactief platform dat veel meer is dan een website voor wederzijdse hulp. Het is een solidariteitsbeweging en welwillende ontmoetingsplek, gedragen door jongeren. Zij zijn er de ambassadeurs, altijd beschikbaar om anderen in nood te helpen.

Een exclusief forum voor jongeren

Concreet is het platform www.cybersquad.be een online forum, dat veilig is en 100% voorbehouden voor jongeren. Jongeren en jongvolwassenen kunnen zich uiten over verschillende thema's zoals seksualiteit, liefde, vriendschap, online relaties, pesten of cyberpesten, privacy, online reputatie, online veiligheid enzovoort. Ook problematieken die Child Focus beheert zoals sexting, grooming of sextortion komen aan bod.

Jongeren kunnen dus in dialoog gaan en anoniem hulp vinden op het forum. Ze delen er onderling persoonlijke ervaringen en advies. Of kunnen het forum ook gewoon raadplegen zonder verdere interactie.

Een professioneel ondersteuningsteam

Het doel is om wederzijdse hulp tussen leeftijdsgenoten te stimuleren door de interventie van een "volwassene" tot een minimum te beperken. Professionele medewerkers van Child Focus zullen bovendien het platform modereren.

Gebruikers kunnen bij een dringend probleem ook rechtstreeks een operationele consulent van Child Focus contacteren via een chatroom, die in eerste instantie beschikbaar zal zijn op woensdagnamiddag van 14 tot 18 uur.

Wij ondersteunen CyberSquad 

Cybersimpel ondersteunt het CyberSquad-project. Voortaan vind je hier een nieuw onderdeel, gewijd aan ouders, volwassenen en jongvolwassenen waarin we een reeks vragen beantwoorden over jongeren en veiligheid op het internet.

Zo blijven we bijdragen aan een veiliger internet en blijven we de consument wijzen op het belang van een betere bescherming tegen de risico's online.