girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Bescherm jezelf tegen malware in Facebook Messenger

Opgelet, er circuleert malware (schadelijke software) in Facebook Messenger. Hij verspreidt zich via een vals bericht dat zogenaamd afkomstig is van een vriend. Het lijkt erop dat die vriend jou een bericht stuurt met je naam, gevolgd door twee emoticons van verbaasde gezichtjes en een link naar YouTube.

Wat moet ik doen?

Krijg je zo’n bericht, klik dan zeker niet op de link! Hij gaat naar een nagemaakte YouTube-pagina die uit is op je logingegevens en je vraagt om een plug-in te installeren om de video te kunnen bekijken. Die plug-in voor de browser Chrome is malware die zichzelf verder zal verspreiden.

Verwijder het bericht meteen en verwittig de zogenaamde afzender dat er valse berichten uit zijn naam worden verstuurd. Houd daarnaast je antivirus up-to-date en installeer tweestapsverificatie om je Facebook-account een dubbele bescherming te bieden.

Help, ik heb geklikt…

Heb je toch geklikt op de link? Open dan je browser en kijk na of er recent een plug-in werd geïnstalleerd die je niet kent. Is dat het geval, verwijder dit programma dan meteen.

Controleer ook in Facebook zelf of daar geen vreemde plug-in werd geïnstalleerd: ga naar Instellingen > Apps en websites om de ongewenste plug-in te verwijderen.

Wijzig meteen je wachtwoord voor Facebook (via Instellingen > Beveiliging en aanmelding) en voor alle accounts waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Om je accounts te beschermen gebruik je best voor elk account een verschillend, sterk wachtwoord.

Kijk tot slot na of je niet bij onbekende apparaten bent aangemeld. Zie je bij Beveiliging en aanmelding apparaten staan die je niet kent, klik dan op de drie verticale puntjes en kies Afmelden.