girl

Protection de la vie privée

Belg verwaarloost steeds meer zijn veiligheid en privacy online

Hoewel wij Belgen ons bewust zijn van de belangrijkste risico’s op het internet, blijkt dat niet uit ons gedrag. Ook onze online privacy durven we wel eens te verwaarlozen. Dat blijkt uit de Cyberbarometer van Axa Partners.

Privacy? Geen prioriteit

Waar vorig jaar driekwart van de Belgen afkeurde dat hun persoonlijke gegevens gemakkelijk online beschikbaar zijn, is dit aandeel dit jaar licht gedaald. Volgens Axa Partners betekent dit dat "we niet alleen nonchalanter zijn op het vlak van onze persoonlijke gegevens, maar dat we ook minder belang aan onze privacy hechten – behalve aan ongewenste foto's." Bijna een op de vier Belgen zegt dat er al eens een foto van hen online is verschenen zonder dat ze hiermee instemden. Dit aandeel is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Op Facebook houdt ongeveer een op de tien Belgische gebruikers zijn profiel volledig openbaar. Opvallend: 5% van de ondervraagden heeft geen idee wie zijn profiel allemaal kan zien. Bovendien zeggen drie op de tien Facebook-gebruikers dat ze kunnen inloggen op het account van iemand anders (echtgenoot, kind …).

De fout van het unieke wachtwoord

Daarnaast blijkt dat steeds minder Belgen telkens een nieuw wachtwoord verzinnen voor elk van hun accounts: "de helft van de Belgen gebruikt regelmatig hetzelfde wachtwoord voor verschillende apps en websites". Een kwart van de internetgebruikers heeft zelfs slechts een enkel wachtwoord voor alle accounts. Dit is zeer riskant: wanneer een hacker dat ene wachtwoord te pakken krijgt, heeft hij meteen toegang tot al je accounts.

Gelukkig is er ook iets positiefs af te leiden uit de barometer: steeds meer Belgen vernieuwen regelmatig hun wachtwoord. We raden aan dit een keer per jaar te doen. Aarzel dus niet om hun voorbeeld te volgen en je hierbij te laten leiden door onze veiligheidstips.