girl

Protection de la vie privée

Nepadvertenties misbruiken BV's: klik niet!

Je zag ze mogelijk ook al op Facebook verschijnen: advertenties waarin bekende Vlamingen beweren dat je bijvoorbeeld snel rijk kunt worden of waarin ze schoonheidsproducten aanprijzen. Helaas gaan hierachter oplichters schuil die de namen en foto’s van bekende koppen misbruiken om nietsvermoedende surfers geld af te troggelen.

Valse beleggingen
Vaak leiden die advertenties naar websites die je willen overtuigen te beleggen in cryptomunten (bv. bitcoins). Ze beloven je hoge winsten in ruil voor je investering, maar wie toehapt, ziet zijn geld nooit meer terug, laat staan de beloofde winst. Een slachtoffer dat zo 750 euro verloor, getuigde hierover aan VRT NWS.

Een ander voorbeeld is reclame om gratis schoonheidspakketten te testen. Wie zijn kredietkaartgegevens invult, zal onrechtmatige bedragen van zijn rekening zien verdwijnen.

Te mooi om waar te zijn
Krijg je zelf zo’n advertentie op Facebook te zien, let dan extra op je tellen.

  • Klik in geen geval! Check waar de advertentie precies naartoe gaat: zweef met je muispijltje over de advertentie, je krijgt dan rechtsonder in je browser de volledige URL te zien.
  • Deel je bankgegevens of andere persoonlijke informatie nooit zomaar met eender wie.
  • Scherm je profiel op sociale media zo goed mogelijk af zodat vreemden jou niet kunnen contacteren of je gegevens of foto’s kunnen stelen om anderen op te lichten.
  • Rapporteer een verdachte advertentie. Help Facebook mee in de strijd tegen dergelijke oplichterij. Je kunt rechtsboven naast een advertentie op de drie puntjes klikken en dan Advertentie rapporteren kiezen.
  • Meld elke advertentie ook bij het meldpunt van de Economische Inspectie.
  • Controleer regelmatig je uitgavenstaat en meld verdachte transacties bij je bank.
  • Ben je slachtoffer geworden? Dien klacht in bij de lokale politie.