girl

Protection de la vie privée

Gelekte wachtwoorden online: zijn de jouwe erbij?

De Nederlandse “ethische hacker” die onder het pseudoniem D0gberry werkt, heeft onlangs een zoekmachine online geplaatst waarmee je een grote database met de inloggegevens van ruim 1,4 miljard accounts kan doorzoeken. Minstens een miljoen daarvan zijn Belgisch, je controleert dus best even of jouw accounts erbij zijn.

De databases die D0gberry voor zijn sensibiliseringsactie gebruikt, zijn echter niet nieuw. Ze werden buitgemaakt bij hacks van onder andere Dropbox en LinkedIn in 2012, en werden in 2016 te koop aangeboden op het Dark Web.

Op de website haveibeenpwned.com van Troy Hunt kon je sindsdien al achterhalen of jouw accountgegevens ook werden buitgemaakt, en of en hoe vaak jouw wachtwoord zich tussen de gekraakte wachtwoorden bevond. De zoekmachine van D0gberry toont je nu ook de twee eerste tekens van het wachtwoord dat bij jouw login hoort.

Verander je wachtwoorden

We raden je aan om op een van deze websites te gaan controleren of jouw accounts betrokken waren en om nieuwe wachtwoorden te kiezen voor alle accounts waar je dat oude wachtwoord nog gebruikt.