girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Wachtwoorden zijn zwakste schakel in beveiliging bedrijven

Bedrijven hebben nog steeds grote moeite om hun informaticasystemen te beveiligen. Dat blijkt uit een rapport voor 2019 van wachtwoordmanager LastPass. Een van de pijnpunten: werknemers springen niet voorzichtig genoeg om met wachtwoorden.

Het grootste risico? Werknemers die een en hetzelfde wachtwoord meermaals gebruiken voor verschillende logins, tot gemiddeld 13 keer. Deze slechte gewoonte komt vooral voor in kleine en middelgrote bedrijven, waar het aantal wachtwoorden per werknemer 85 is, terwijl dat er 25 zijn in een groot bedrijf. De Belgische werknemer is op dit vlak het slechtst af: gemiddeld moet die met 112 wachtwoorden jongleren, een triest wereldrecord.

Tegelijkertijd gebruiken steeds meer bedrijven – 57% in 2019 tegenover 45% in 2018 – multi-factor-authenticatie, die een extra beveiligingslaag aan het wachtwoord toevoegt. Een gebruiker moet daarbij op meerdere manieren bewijzen dat hij het is die wil inloggen, bijvoorbeeld naast een wachtwoord ook een code ingeven die gegenereerd wordt door een app als Google of Microsoft Authenticator. Nederlandse bedrijven passen die beveiligingsmethode uitgebreid toe, wat onze noorderburen de eerste plaats in de wereldranglijst van LastPass oplevert. Ook België is op dit vlak een goede leerling: 36% van de bedrijven gebruikt multi-factor-authenticatie.

Het rapport plaatst hierbij wel een belangrijke kanttekening: kleine bedrijven gebruiken multi-factor-authenticatie minder vaak, terwijl die het doelwit zijn van 43% van de cyberaanvallen die in 60% van de gevallen fataal zijn.