girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Opgelet: .be-sites misbruikt voor phishing

Cybercriminelen gebruiken steeds meer .be-sites om Belgen via phishing in de val te lokken. Dat meldt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op basis van de valse e-mails die het via verdacht@safeonweb.be ontvangt. In 2018 werden 42 verdachte websites met een Belgische domeinnaam gemeld.

Volgens het CCB kopen cybercriminelen bewust domeinen van een bepaalde regio op om mensen sneller te doen klikken op dergelijke links. Tegenover een .be-link zal je als Belg mogelijk minder wantrouwig zijn dan tegenover een onbekend domein, zo luidt de redenering.

Niet klikken, wel doorsturen

De gouden regel blijft: wees kritisch voor e-mails, WhatsApp- of Facebookberichten die je vragen om op een link te klikken of een bijlage te openen, zelfs al lijkt de afzender op het eerste gezicht geloofwaardig.

Heb je een verdachte e-mail ontvangen, stuur hem dan door naar verdacht@safeonweb.be en markeer het bericht als spam alvorens het te verwijderen. Op basis van de verdachte e-mails die het CCB kreeg doorgestuurd werden ondertussen al meer dan 1 000 phishingwebsites geblokkeerd in de voornaamste webbrowsers.

Wil je weten hoe je een phishingmail ontmaskert? Klik op onderstaande link.