girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Denk goed na voor je iets deelt

Wanneer je beter niets deelt

Vergelijk voorgewende geheimen met je kinderen om na te denken over privacyzones.

Doelstellingen

Begrijpen welke soort informatie best geheim gehouden wordt. 

Onthouden dat iedereen het verdient dat zijn/haar privacybeslissingen gerespecteerd worden.

Identificeren van andere soorten persoonlijke informatie die je online vindt.

Even praten

Waarom is privacy belangrijk?

Je digitale voetafdruk is wie jij bent online. Dat kan gaan over foto’s, audio, video, teksten, ‘likes’ en comments die je op profielen van vrienden post. Net zoals het belangrijk is om offline positief aanwezig te zijn (bijvoorbeeld op school), is het belangrijk ook online positief te zijn. 

Het internet maakt het makkelijk om te communiceren met familie, vrienden en mensen die dezelfde dingen leuk vinden. We sturen berichtjes, delen foto’s en nemen deel aan gesprekken op sociale netwerken – soms zonder erover na te denken wie er allemaal meekijkt. Een foto of bericht waarvan je denkt dat het vandaag grappig en onschuldig is, kan verkeerd geïnterpreteerd worden door mensen van wie je dacht dat ze het nooit zouden zien – vandaag of in een verre toekomst. Staat iets op het internet, dan is dat moeilijk ongedaan te maken. Vergeet niet: 

 • Zoals alles op het internet is je digitale voetafdruk zichtbaar voor mensen die je nooit hebt ontmoet. 
 • Zodra iets door of over jou online staat, is het misschien wel voor altijd. Vergelijk het met een markeerpen: je kunt wat je schrijft niet meer wissen, ook al wilde je iets anders schrijven. 

Net daarom is je privacy zo belangrijk. Je kunt je privacy beschermen door enkel de dingen te delen waarvan je zeker bent dat je ze wilt delen – anders gezegd, door voorzichtig te zijn met wat je online post en deelt. Waarom anders zou privacy belangrijk kunnen zijn?

Je moet ook weten wanneer je beter helemaal niets post – niet reageert op iemands post, foto of comment, of iets deelt dat niet waar is. “Denk na voor je iets post”: iedereen heeft het wel al eens gehoord.

Het is dan ook een goed advies. Je eigen privacy en die van anderen respecteren doe je door na te denken over wat oké is om te posten, wie je post kan zien, welk effect het kan hebben op jezelf en op anderen, en wanneer je best helemaal niets post. Enkele vragen om verder over te discussiëren: 

 • Wanneer is het oké om een foto of video van iemand anders te delen? 
 • Waarom zijn geheimen zo moeilijk te bewaren? 
 • Is het soms oké om iemands geheim te verklappen? 
 • Wat als je om iemand geeft en je merkt dat er iets gepost wordt waardoor je voelt dat die persoon in gevaar is? Als je denkt dat je dat geheim moet delen, zou je die persoon dat dan eerst moeten vertellen voor je iets doet? Moeten ze weten dat je bezorgd bent?

Activiteit


Bedenk een personage van ongeveer jouw leeftijd: vraag je kinderen om de naam van het personage in het midden van een blad papier te tekenen of te schrijven, en eromheen ‘persoonlijke’ informatie over die persoon neer te schrijven of te tekenen.


Bekijk nu elk stukje persoonlijke informatie en ga na of het oké is om die informatie online te delen. Welk effect kan delen hebben op de onlinereputatie van het personage?

Lessen

Geheimen zijn slechts één soort persoonlijke informatie die we misschien privé willen houden of enkel delen met familie of vrienden die we vertrouwen. Heb je een geheim gedeeld, dan heb je niet meer helemaal onder controle wat ermee gebeurt.

Welke andere soorten informatie moeten we zeker beschermen?

 • Je thuisadres en je telefoonnummer
 • Je e-mail
 • Je paswoorden
 • Je gebruikersnamen
 • Je schoolwerk en andere documenten die je aanmaakt

Woordenschat 

Onlineprivacy

Een algemene term die meestal betrekking heeft op het vermogen om te controleren welke informatie je deelt over jezelf online en wie die informatie kan zien en delen.

Digitale voetafdruk (of digitale aanwezigheid)

Je digitale voetafdruk is alles wat je over jou kunt vinden online. Dit betekent onder andere foto’s, audio, ‘likes’ en commentaren die je post op profielen van vrienden. Net zoals je voetstappen een afdruk achterlaten wanneer je stapt, laten ook je posts online sporen achter.

Reputatie

De ideeën, meningen, indrukken of overtuigingen die anderen over jou hebben. Iets waar je niet absoluut zeker over kunt zijn, maar waarvan je graag hebt dat het positief of goed is.

Persoonlijke informatie

Informatie over een specifieke persoon. Bijvoorbeeld je naam, straat, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, enz. Dit noemen we persoonlijke (of gevoelige) informatie. Denk goed na voor je dit soort informatie deelt online.

Oversharing

Te veel informatie delen online – meestal gaat het over te veel persoonlijke informatie delen of te veel over jezelf vertellen in een bepaalde situatie of gesprek online.

Instellingen

Het deel binnen een digitaal product, app, website, enz., waarin jij kunt bepalen en aanpassen wat je met wie deelt en hoe je account in elkaar steekt – inclusief je privacyinstellingen.