girl

Protection de la vie privée

Een initiatief van Google en Test-Aankoop

Denk goed na voor je iets deelt

Iets privé houden

Beoordeel een of enkele van de volgende scenario’s met je kinderen en bespreek dan wat de beste privacyoplossing is voor elk scenario.

Doelstellingen

Bestudeer hoe je privacykwesties vanuit verschillende standpunten kunt bekijken.

Begrijp dat verschillende scenario’s verschillende privacyniveaus vragen.

Even praten

Privacyscenario’s: Wat moet je doen?

Scenario 1: Een kind dat je kent op school wordt gebeten door een vreemd insect en krijgt lelijke, veelkleurige uitslag op zijn buik. Het wil niet dat iemand anders het te weten komt.

  • Hebben andere mensen het recht om dit te weten?
  • Moet jij het hen zeggen?

Scenario 2: Iemand schrijft iets in een persoonlijk dagboek. Iemand anders kopieert dat en plaatst het online.

  • Was het verkeerd van die andere persoon om dat te posten?
  • Hoe zou jij je voelen wanneer iemand dit deed met iets wat je privé wilde houden?

Scenario 3: Iemand post “Geniet van je vakantie” op de socialemediapagina van een vriend.

  • Had die vriend publiekelijk aangekondigd dat hij wegging? Wilde hij dat aan iedereen vertellen?
  • Bestaan er andere manieren om deze boodschap mee te delen – bijvoorbeeld rechtstreeks een boodschap of bericht sturen?

Scenario 4: Je weet dat een leerling een vals socialemedia-account heeft aangemaakt om zich op een negatieve manier voor te doen als een andere leerling en hij vermeldt er ook de persoonlijke informatie van die leerling op.

  • Heeft de andere leerling het recht om dat te weten?
  • Moet iemand dit aan een leerkracht melden of een volwassene die hij vertrouwt? Hoe? En wat kan er gebeuren als niemand dat doet?
  • Het is niet duidelijk wie dat account heeft aangemaakt, maar jij weet wie het heeft gedaan. Moet je het vertellen aan een volwassene die je in vertrouwen neemt?

Activiteit

Beoordeel vier scenario’s met je kinderen en bespreek hoe elk scenario een andere privacyoplossing kan hebben.

Lessen

Andere situaties vragen andere oplossingen. Zowel online als offline. De privacykeuzes van anderen respecteren, is altijd belangrijk, ook al zou jij een andere keuze maken.

Woordenschat 

Onlineprivacy

Een algemene term die meestal betrekking heeft op het vermogen om te controleren welke informatie je deelt over jezelf online en wie die informatie kan zien en delen.

Digitale voetafdruk (of digitale aanwezigheid)

Je digitale voetafdruk is alles wat je over jou kunt vinden online. Dit betekent onder andere foto’s, audio, ‘likes’ en commentaren die je post op profielen van vrienden. Net zoals je voetstappen een afdruk achterlaten wanneer je stapt, laten ook je posts online sporen achter.

Reputatie

De ideeën, meningen, indrukken of overtuigingen die anderen over jou hebben. Iets waar je niet absoluut zeker over kunt zijn, maar waarvan je graag hebt dat het positief of goed is.

Persoonlijke informatie

Informatie over een specifieke persoon. Bijvoorbeeld je naam, straat, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, enz. Dit noemen we persoonlijke (of gevoelige) informatie. Denk goed na voor je dit soort informatie deelt online.

Oversharing

Te veel informatie delen online – meestal gaat het over te veel persoonlijke informatie delen of te veel over jezelf vertellen in een bepaalde situatie of gesprek online.

Instellingen

Het deel binnen een digitaal product, app, website, enz., waarin jij kunt bepalen en aanpassen wat je met wie deelt en hoe je account in elkaar steekt – inclusief je privacyinstellingen.